Fazolová polévka

Postup: Fazole si namočíme den předem do studené vody. Fazoli vaříme ve stejné vodě doměkka, vaříme i s nakrájenou či nastrouhanou kořenovou zeleninou. Na sádle si připravíme světlou zásmažku z hladké mouky, kterou přidáme do polévky a necháme provařit. Poté dochutíme solí a pepřem. Podáváme s domácími nudlemi. Potřebujeme: 300 g bílých fazolí Mrkev Petržel Půlka celeru Cibule 100 g domácího sádla 100 g hladké mouky 2 stroužky česneku Čerstvě nasekaná petrželka Sůl Pepř

Domácí nudle a drobení

Postup: Mouku si nasypeme na vál do „hromádky“. Doprostřed vklepneme vajíčko a přidáme lžíci vody. Nejprve promneme vidličkou a pak zpracováváme ručně. Mouky dáváme tolik, aby vzniklo těsto, které se nelepí, je tuhé a lze snadno rozválet. Takovéto těsto vyválíme na tloušťku o něco silnější než list papíru. Poté rozválené těsto pomoučíme a stočíme do ruličky. Ostrým nožem krájíme tenounké pásečky. Nudle vaříme v horké vodě. Až vyplavou, jsou hotové. Pokud budeme připravovat drobení, platí stejný postup jako u výroby…

Česnečka "spravovačka"

Postup: Připravíme si talíř, do kterého dáme lžíci kačeního nebo husího sádla. Přidáme dva utřené stroužky česneku a špetku soli. Vše zalijeme vřelou vodou přímo do talíře. Nakonec přidáme na kostičky, na tenké plátky nebo na nudličky nakrájený chleba. Ihned jíme. Potřebujeme: 2 stroužky česneku Sůl Husí nebo kačení sádlo chléb

Buchta (k omáčkám)

Postup: Připravíme si velkou mísu, do které nasypeme přesátou mouku. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme teplé mléko, přidáme rozdrobené droždí a cukr. Necháme vzejít kvásek. Potom do směsi přidáme vajíčko, sádlo, sůl a mléko a zpracujeme vláčné těsto, ze kterého vytvarujeme dva podlouhlé bochánky. Ty přeneseme na vymazaný (nejlépe sádlem) plech a necháme ještě chvíli kynout. Bochánky dáme do předehřáté trouby na 170 °C. Během pečení potřeme 2x sádlem. Pečeme asi 30 minut. Tato buchta se výborně hodí jako…

Bramborová omáčka

Postup: Brambory oloupeme, omyjeme ve studené vodě a nakrájíme na kostičky. Dáme vařit do hrnce s vodou, do které jsme přidali sůl, bobkový list a kmín. Až jsou brambory poloměkké, přidáme rozmíchané mléko s moukou. Přidáme jí tolik, aby vznikla hustá omáčka. Deset minut povaříme a zjemníme zakysanou smetanou. Dochutíme octem, solí a pepřem. Nakonec do omáčky přidáme natvrdo uvařená nakrájená vejce. Výbornou přílohou k omáčce je krajanec nebo houskový knedlík. Potřebujeme: Brambory Sůl Hladká mouka Máslo Mléko Kysaná smetana…

Ovesné placky

Postup: Ovesné vločky, banán a vejce rozmačkáme v ruce. Až se směs spojí, dáme smažit na pánev z obou stran. Na jednu porci servírujeme 3 – 4 placky, které vrstvíme na sebe a prokládáme je jogurtem. Nahoře ozdobíme ovocem a polijeme javorovým sirupem. Potřebujeme: 40 g mletých ovesných vloček 1 banán 1 vejce Javorový sirup 25 g borůvek (můžeme použít i např. jahody či maliny) Bílý nízkotučný jogurt

Pravá svatební polévka ze slovácké kuchyně

Postup: Očistíme si kořenovou zeleninu. Dáme ji do velkého hrnce. Přidáme 2 celá rajčata, nastrouhaný česnek a maso. Zalijeme vodou, dáme vařit. Až polévka začne vřít, začne se na povrchu tvořit pěna. Tuto pěnu musíme lžící posbírat, jinak by polévka byla kalná. Až posbíráme pěnu, ztlumíme plamen na minimum a přidáme koření a sůl. Vaříme pod pokličkou podle druhu masa, aby bylo měkké. Pokud máte v polévce rádi mrkev, je třeba ji vytáhnout z polévky maximálně za hodinu a půl,…

Bramborový toč s kysaným zelím

Postup: Brambory oškrábeme a nastrouháme je jako na bramborák. Přebytečnou tekutinu slijeme, dáme do větší mísy a zalijeme horkým mlékem. Vepřové škvarky nasekáme nadrobno, 2 lžíce odložíme a zbytek přisypeme do mísy k bramborám. Přidáme prolisovaný česnek. Směs ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Přísady důkladně promícháme a těsto podle potřeby zahustíme strouhankou. Pekáč vymažeme sádlem a vysypeme zbylou strouhankou. Do pekáče nalijeme bramborové těsto a uhladíme. Pečeme na 200 °C, pečeme 20 minut. Ještě horkou bramborovou placku opatrně vyklopíme z …

Hedvábné tvarohové řízečky

Postup: Naklepeme čtyři kuřecí řízky (může být i jiné maso), osolíme je, obalíme v hladké mouce. Rozmícháme dvě lžíce měkkého tvarohu se dvěma bílky, solí a špetkou kari. Řízky se obalí ve směsi a pak se obalí ve strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s brambory, salátem a zeleninou. Potřebujeme: Maso na řízky (např. kuřecí) Hladká mouka 2 lžíce měkkého tvarohu 2 bílky Strouhanka Olej Sůl

Pohanka s houbami

Postup: Nakrájíme houby na krátké plátky, osmahneme na oleji s nasekanými stonky petrželky, podlijeme a dusíme přibližně 15 minut. Přidáme promytou pohanku, přilijeme ½ l vody a vaříme na mírném ohni, dokud není pohanka měkká. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku, případně přidáme smetanu. Potřebujeme: 300 g hub 4 lžíce oleje 200 g pohanky Petřzelka Sůl 2 lžíce smetany

Bramborové placky s pohankou

Postup: Do syrových nastrouhaných brambor přidáme stejné množství doměkka uvařené a vychladlé pohanky. Přidáme dvě celá vejce, dvě lžíce mléka, prolisovaný česnek, majoránku, sůl, dvě lžíce hladké mouky. Dobře promícháme. Lžící nabíráme těsto a na pánvi na rozpáleném oleji smažíme placky. Podáváme k bramborám nebo chlebu a doplníme čerstvou zeleninou. Potřebujeme: Brambory Pohanka 2 vejce 1 lžíce mléka Česnek Majoránka Sůl Hladká mouka Olej

Pohanková polévka

Postup: Orestujeme cibuli, přidáme kořenovou zeleninu a vypranou pohanku. Společně restujeme. Nakonec přidáme kmín a houby. Pokud použijeme sušené, musíme je předem namočit. Vše promícháme a společně dusíme. Zalijeme zeleninovým vývarem a dusíme dalších 20 minut. Dochutíme česnekem, majoránkou, pepřem a solí. Potřebujeme: 4 lžíce sezamového oleje 2 mrkve 1 petržel 1 – 2 cibule ½ celeru 1,2 l zeleninového vývaru 150 g pohanky Majoránka Kmín 2 hrnky čerstvých nebo sušených hub 2 – 4 stroužky česneku Sůl Pepř

Obilné lečo z pohanky

Postup: Propláchnutou pohanku namočíme v ½ l vody. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nastrouhaný česnek, nakrájené papriky a rajčata s cuketou. Dusíme doměkka. Tip: Můžeme přidat nakrájenou klobásu nebo slaninu! Potřebujeme: 250 g pohanky 200 g cibule 200 g papriky 200 g rajčat Cuketa 4 stroužky česneku Olej Mletý kmín

Jablečná buchta

Postup: Smícháme všechny ingredience a dáme péct na 15 minut na vysypaný a vymaštěný plech. Poléváme polevou. Potřebujeme: ½ kg oloupaných nahrubo nastrouhaných jablek 350 g hrubé mouky 2 celá vejce 1 dcl oleje 100 g mletého cukru 1 prášek do pečiva 2 lžíce rumu Poleva: 100 g másla 100 g cukru 8 lžic rumu 3 lžíce horké vody 5 lžic kakaa Máslo rozpustíme, přidáme horkou vodu s rumem, cukr a kakao. Mírně povaříme. Poleva se nalije na buchtu horká.…

Jablečný srnčí hřbet

Postup: Vejce a cukr ušleháme do pěny. Přidáme strouhanku, kakao, citronovou kůru a šťávu, jablka a ořechy. Vymažeme srnčí hřbet (lze péci i v dortové formě). Formu vysypeme strouhankou. Upečeme na 160 – 170 °C. Po upečení se nechá těsto vychladnout. Vyklopíme a pocukrujeme. Potřebujeme: 5 celých vajec 5 lžic cukru 5 lžic strouhanky 2 lžíce kakaa Kůra z jednoho citronu Šťáva z ½ citronu 1 – 2 jablka (nastrouhat) 2 lžíce mletých ořechů

Oplatkové karamelové řezy

Postup: Na plech si rozložíme suché dortové oplatky, mohou být i přes sebe. Na oplatky dáme ušlehané těsto. Upečeme. Oplatky pečeme zpočátku prudce v horké troubě, pak na deset minut ztlumíme. POZOR – plechem se nesmí o nic klepnout! Necháme pořádně vychladnout. Těsto: 6 žloutků 30 dkg mletého cukru 30 dkg mletých ořechů Dortové oplatky Sníh ze šesti bílků Po vychladnutí upečeného těsta na oplatkách si připravíme krém. Krém: 1 celá plechovka slazeného mléka (vaříme 2 hodiny ponořené ve vodě,…

Černé řezy

Postup: Tuk, med, cukr, vejce, kakao šleháme v míse do pěny. Přidáme mléko, mouku s práškem do pečiva. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a zvolna pečeme. Vychladlé těsto potřeme marmeládou a polijeme citronovou polevou. Krájíme na obdélníčky nebo trojúhelníčky. Tip: Můžeme polít i čokoládou a posypat kokosem. Potřebujeme: 1 lžíce medu 3 dkg vlažného tuku 10 dkg mletého cukru 1 dkg kakaa 1 celé vejce 20 dkg hladké mouky 1/8 mléka ½ prášku do pečiva

Perníkový řez se zavařeninou

Postup: Umícháme med, cukr, vejce do pěny. Postupně zapracujeme mouku s práškem do pečiva, mléko, nakonec přidáme ořechy. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a zvolna pečeme. Vychladlý koláč rozkrojíme na polovinu a potřeme zavařeninou. Krájíme na úhledné řezy. Můžeme jej také zdobit libovolnou polevou, dobrý je ale i jenom pocukrovaný. Potřebujeme: 4 lžíce medu 2 vejce 10 dkg mletého cukru 4 dkg tuku 50 dkg hladké mouky 1 prášek do pečiva Hrst strouhaných ořechů ¼ l mléka

Levný povidlový perník Maně Mikulových

Postup: Umícháme vejce, cukr, med a přidáme všechny přísady, co zbyly. Dobře vymíchané těsto nalijeme na pomazaný a moukou vysypaný plech. Zvolna pečeme. Po upečení poléváme libovolnou polevou. Bílá poleva: 14 dkg mletého cukru 1 bílek Trocha solamilu Lžička citronové šťávy - Vše smíchat do hladké polevy a potírat upečenou buchtu. Potřebujeme: 15 dkg povidel 1 lžíce kakaa ½ l mléka 2 lžíce medu 20 dkg mletého cukru 50 dkg hladké mouky Citronová kůra Perníkové koření (1 lžíce – anýz,…

Bratislavská buchta

Postup: V mixeru ušleháme 5 vajec, 300 g mletého cukru, vanilku, přidáme olej, vodu, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Těsto ušleháme a rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu dáme na vymaštěný plech, do druhé poloviny vmícháme lžíci kakaa a „cik-cak“ vlijeme do bílého těsta (jako na mramorovou bábovku). Pak uvaříme z 0,5 l mléka pudink a vřelý jej nalijeme zase „cik-cak“ po celé buchtě a dáme péci do trouby. Připravíme si další ingredience. Rozmícháme tři zakysané smetany se třemi…

Frgály

Postup: Vytvoříme si kvásek ze tří lžic mouky, šesti lžic vlažného mléka, jedné lžíce cukru a droždí. Smícháme ostatní ingredience, nakonec přidáme kvásek. Těsto vymísíme (nesmí být moc husté). Přemísíme nejlépe třikrát. Necháme kynout. Uděláme čtyři bochánky, které rozválíme do kulatého tvaru. Nejlepší je péci na kulatém plechu. Potřeme švestkovými povidly, která jsme si rozředili s rumem. Přidali jsme do nich skořici, mletý badyán, vanilkový cukr a citronovou kůru. Na povidla nasypeme nastrouhané mandle a posypeme posýpátkem. Potřebujeme: 350 g…

Slovácké brambůrky

Postup: Brambory oloupeme, omyjeme ve studené vodě, nakrájíme na asi 4 mm plátky (nejlépe vlnkovaným nožem. Dáme vařit do neosolené vody. Jakmile začne voda vřít, brambory scedíme. Vysypeme je na plech, přidáme koření a sůl, polijeme olivovým olejem, promneme rukama tak, aby byly všechny brambory obalené olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 230 °C dozlatova. Potřebujeme: Brambory Olej Koření (např. Koření na slovácké brambůrky) Sůl

Náplně do vdolečků

Ořechová náplň do vdolečků Ořechy pomeleme, dáme do mísy. Přidáme 5 lžic mletého cukru, 1 a ½ lžíce medu a 2 bílky. Podle hustoty přidáme buď trochu strouhanky, nebo pomletých piškotů. Hmota se promísí a plní se do vdolečků. Tvarohová náplň do vdolečků Vytlačíme tvaroh (5 tvarohů), osolíme, přidáme vanilkový cukr, 1 celé vejce, 3 žloutky, 5 hrstí krystalu, nastrouháme citronovou kůru, přidáme rozinky. Rozinky jsme předtím spařili horkou vodou, propláchli je a nechali na sítu okapat. Maková náplň do…